Aquí está el boletín de esta semana
Horticultura Internacional Boletines Técnicos - Junio 25, 2018
June 22, 2018
Effectividad y Inoculantes Microbianos en El Crecimiento y Productividad de Chile Habanero (Capsicum chinese Jacq.)
El uso de inoculantes microbianos es una alternativa viable para nutrir los cultivos e incrementar su productividad sin deteriorar el suelo. El objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto de inoculantes microbianos en el crecimiento y productividad de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en invernadero. El estudio se realizó en Conkal, Yucatán, México, de septiembre a diciembre de 2012. Tres inoculantes y un testigo (sin aplicación de inoculante) fueron evaluados y con fertilización química comercial. El diseño experimental fue completamente al azar y los tratamientos fueron Rhizophagus irregularis (1 espora mL-1), Pseudomonas spp. (1X106 ufc mL-1) y Azospirillum brasilense (1X106 ufc mL-1). El ANDEVA y la comparación de medias de Tukey (p≤0.05) se realizaron con SAS. La aplicación de los inoculantes se realizó durante el trasplante y las variables de respuesta fueron el crecimiento, la productividad y el contenido nutrimental (N, P, K) del follaje. Las plantas tratadas con Pseudomonas spp. tuvieron significativamente mayor altura, diámetro de tallo y biomasa seca total que las plantas testigo 120 d después del transplante. En este mismo tratamiento el rendimiento fue mayor (899.84 g por planta) y los frutos tuvieron longitud, diámetro y peso mayor. El contenido mineral del follaje no fue diferente (p≤0.05) entre las plantas tratadas con los inoculantes y el testigo. La inoculación de Pseudomonas spp. a chile habanero en el trasplante aumenta el crecimiento, rendimiento y tamaño de fruto.
Read More »
Efecto de La Liofilización sobre Las Caracteristicas Físico-químicas del Ají Rocoto (Capsicum Pubescens R&P) con o sin Semilla
Con la finalidad de fomentar la transformación agroindustrial en Capsicum pubescens, en esta investigación se deshidrató ají rocoto con y sin semillas, cultivado en la zona rural de San Cristóbal, Medellín, Antioquia (Colombia), mediante liofilización y se evaluó su efecto sobre las características del producto final. Se empleó un arreglo de parcelas dividas, con el factor de la programación de la velocidad de calentamiento, aplicando una tasa de aumento de temperatura entre 0,02°C/min a 0,05°C/min durante la sublimación en la parcela principal, y el factor semilla en la subparcela, con una aleatorización completamente al azar y tres repeticiones. Se evaluaron las características físico-químicas del producto final de contenido de humedad, actividad de agua (aw), pH, acidez, indicadores de color en el sistema CIE-L*a*b*y capacidad de rehidratación, así como posible afectación del tejido usando microscopía electrónica de barrido. El porcentaje de humedad, aw, pH y acidez no se afectaron significativamente entre los tratamientos liofilizados (P>0,05) logrando obtener valores máximos de 8,62% de humedad y aw de 0,33. Se mejoró la luminosidad (L*) y cromaticidad (C*) del ají rocoto liofilizado con y sin semilla con respecto al producto en fresco; además, se aumentaron los atributos de color b* y h°. Con la velocidad de menor calentamiento para la liofilización, los tratamientos con y sin semillas presentaron una mayor capacidad de rehidratación. En los frutos sin semilla se necesitó menor tiempo para alcanzar tanto las temperaturas de congelación como de sublimación, a la vez que mejoraron la mayoría de los indicadores de color.
Variación del Contenido de Alcaloides, Fenoles, Flavonoides y Taninos en Moringa oleifera Lam. en Función de Su Edad y Altura
Las condiciones óptimas de producción de los metabolitos secundarios en plantas medicinales como Moringa oleifera resultan importantes para la elaboración de fitofármacos y productos nutricionales estables y seguros. De allí que el objetivo de esta investigación fue evaluar la variabilidad de su contenido de alcaloides, fenoles totales, flavonoides y taninos en M. oleifera en función de la edad y altura de la planta. Se tomaron muestras de hojas provenientes de la parte baja, intermedia y alta de plantas de moringa de 12, 15 y 18 meses de edad y se realizaron determinaciones cuantitativas de los principales metabolitos secundarios en el extracto acuoso usando espectrofotometría de absorción. Los resultados obtenidos indican concentraciones con intervalos de 0,58-0,77; 7,36-19,27; 11,83-34,85 y 0,71-4,43 mg·g-1 para los alcaloides, fenoles totales, flavonoides y taninos, respectivamente. Estas concentraciones variaron significativamente (P≤0,01) en función de la edad y altura de la planta. Las mayors concentraciones de los metabolitos secundarios, a excepción de los alcaloides, se obtuvieron a la edad de 15 meses y en las hojas recolectadas en la altura intermedia de la planta. Estos resultados pueden ser útiles para la estandarización y asegurar la calidad de las potenciales aplicaciones nutraceúticas y farmacéuticas de esta planta medicinal en los procesos de dosificación para consume humano.
Estandarización de Un Método de Detección Molecular del Cucumber mosaic virus (cmv) en Banano Ecuatoriano
El cultivo del banano en el Ecuador se ve afectado por una serie de enfermedades, de las cuales el Cucumber mosaic virus (cmv) es uno de los fitopatógenos más importantes. Con este estudio se buscó estandarizar una técnica molecular para la detección sensible y altamente específica de este agente viral en el banano ecuatoriano. Para este fin, se realizó el diseño de primers específicos, a partir de la secuencia que se codifica para la proteína de la cápside del virus. Los primers PC-F1, PC-RD1 y K-F, usados en cDNA replicado a partir de ARN de banano infectado, permitieron detector eficientemente la presencia del virus con la aplicación de reacciones de retrotranscripción y hemi-nested PCR. Se reportó la detección del virus incluso en plantas asintomáticas, lo cual evidencia que esta técnica resulta de alta sensibilidad para su aplicación en diagnósticos rutinarios del sector bananero.
Growing Pomegranates in Florida: Establishment Costs and Production Practices
Applied Research on Field Crop Disease and Nematode Management 2017
Guide to Identifying Food Safety Hazards in Greenhouse Systems
Food Safety Modernization Act Produce Safety Rule: Worker Health, Hygiene and Training
The Produce Safety Rule (PSR) is one of the seven food safety regulations that are part of the Food Safety Modernization Act (FSMA). The PSR sets a series of standards for the safe growing, harvesting, packing, and holding of produce grown for human consumption: 21 Code of Federal Regulations Part 112 (https://www.federalregister.gov/documents/2015/11/27/2015-28159/standard...). Similar to the other FSMA rules, the PSR aims to be proactive rather than reactive by focusing on high risk practices and identification of hazards within individual operations. For example, there are no requirements for uncontrollable factors, such as number of wildlife allowed in fields. Instead, the PSR mandates covered produce not be harvested when contaminated by feces (e.g., bird dropping on a tomato intended for fresh market). Standards are set for: agricultural water; biological soil amendments; sprouts; wildlife and domesticated animals; worker health, hygiene, and training; equipment, tools, and buildings; among others. Here, we describe the PSR standards for worker health, hygiene and training.
Vertical Gardening Using Trellises, Stakes, and Cages
Vertical gardening is the practice of "gardening up," in which a variety of structures are used to elevate plant growth to take advantage of vertical space. Vertical gardening is well-suited to urban areas where space is limited and gardeners are interested in using space most efficiently. Balconies, decks, patios, windowsills, fence lines, and backyard gardens are excellent places to practice vertical gardening. This publication will describe the use of vertical gardening techniques to get the most out of growing vegetables and other plants in these small spaces. Plants that produce long sprawling vines perform well when trained to vertical support structures. Pole beans, peas, cucumbers, melons, and tomatoes are excellent candidates. Trellises, stakes, and cages allow for climbing plants that would normally take over a garden to be grown and contained in a smaller area, allowing for more space to be used for other crops. It doesn't have to be expensive; various repurposed materials can be used to build these simple structures (Figure 1). Vertical gardening provides many other benefits beyond maximizing the use of available space. Vertically-trained plants can be easier to harvest from and bare cleaner, higher-quality fruit. Additionally, training plants upright can facilitate better air movement through the foliage, which reduces disease pressure.
Adaptability and Stability of Reproductive and Vegetative Phases of Peach Trees in Subtropical Climate
The peach tree (Prunus persica) is a fruit species native to temperate climates that requires a chill during its hibernal period to overcome dormancy. However, due to genetic breeding, varieties are currently grown in subtropical and tropical regions where there are low occurrences of chill during this phenological stage. This study evaluated the adaptability and stability of the reproductive and vegetative phases of peach tree cultivars in a subtropical climate. An experiment was designed in randomized blocks with split time plots, with 23 peach tree cultivars and four replications, with each replication consisting of one plant and four shoots. The years of evaluated (plots) and the cultivars (subplots) were considered to be treatments. The relative rates of budburst (RRB), flowering (RRF), shoot formation (SF) and fruit set (FS), average time of budburst (ATB) and flowering (ATF), duration of budburst (DB) and flowering (DF) and number of hours with temperatures below 7.20°C were evaluated during the experimental period. The cultivars 'Bonão', 'Ouromel-4', 'Libra' and 'Maciel' demonstrated greater adaptability during the vegetative phase, whereas'Ouromel-4' and 'Libra' demonstrated greater adaptability and stability during the reproductive phase of peach trees in a subtropical climate.
Genetic Dissimilarity among Sweet Potato Genotypes using Morphological and Molecular Descriptors
This study aimed to evaluate the genetic dissimilarity among sweet potato genotypes using morphological and molecular descriptors. The experiment was conducted in the Olericulture Sector at Federal University of Jequitinhonha and Mucuri Valleys (UFVJM) and evaluated 60 sweet potato genotypes. For morphological characterization, 24 descriptors were used. For molecular characterization, 11 microsatellite primers specific for sweet potatoes were used, obtaining 210 polymorphic bands. Morphological and molecular diversity was obtained by dissimilarity matrices based on the coefficient of simple matching and the Jaccard index for morphological and molecular data, respectively. From these matrices, dendrograms were built. There is a large amount of genetic variability among sweet potato genotypes of the germplasm bank at UFVJM based on morphological and molecular characterizations. There was no duplicate suspicion or strong association between morphological and molecular analyses. Divergent accessions have been identified by molecular and morphological analyses, which can be used as parents in breeding programmes to produce progenies with high genetic variability.
Cashew Nut Shell Liquid and Formulation: Toxicity during The Germination of Lettuce, Tomato Seeds and Coffee Senna and Seedling Formation
Cashew (Anacardium occidentale) nut shell liquid (CNSL) has been successfully used in trials as an Aedes aegypti larvicide, but little is known about its environmental effects. In this study, the potential effects of CNSL and a CNSL-based phyto-product formulation on the germination and growth of Lactuca sativa (lettuce), Lycopersicon esculentum (tomato) and Senna obtusifolia (coffee senna) were assessed. The pH of CNSL and the formulation were 6.4 and 6.8, respectively; the electrical conductivities were 2.89 μS cm-1 (CNSL) and 2.21 μS cm-1 (formulation), respectively, and both contained anacardic acid (53.2%) and degradation products. In bioassays for germination and growth, CNSL (25, 50, 100, 150, and 200 mg mL-1), the formulation (100 mg mL-1) and the control were used in a completely randomized design. The results demonstrated the chemical effects of CNSL, which negatively affected the germination and vigor of lettuce and tomato and the vigor of coffee senna; for growth, it negatively influenced both the root and aerial parts of lettuce and tomato, but only the roots of coffee senna. The formulation had negative effects on the vigor of coffee senna and the growth of tomato and lettuce seedlings (roots and aerial parts). The results indicate the phytotoxicity of CNSL and the formulation for the plant species tested.
CALS International Programs Office 1 Lampe Drive Raleigh, NC 27695-0001 USA Forward to a Friend | View in Browser
Facebook
Instagram
LinkedIn
0 comentarios:
Publicar un comentario